RUTA LITERÀRIA Dia del llibre a la Soledat – 21 d’Abril de 2016

Hola amics, aquí us deixem la crònica de l’activitat que féren els alumnes de 3r i 4t d’ESO a la diada del llibre, dirigida i guiada per na Caterina de l’associació Fora Porta d’amics de La Soledat.

Activitat adreçada als alumnes de 3r y 4to de E.S.O del col·legi Sant Vicenç de Paül

Prèviament a la ruta, els alumnes de cada classe treballarem les diferents propostes de cada parada. A cada alumne se li va donar un tema en concret per a desenvolupar com ara poemes, relats, informació sobre racons del barri, etc…

20150420_134319_result 20150420_134930_result 13. PLAZOLETA_result 20150420_134026_result 20150420_134233_result

La ruta es va iniciar a les 10: 00h davant de Can Salom, lloc situat entre el c / de les Ànimes i el c / de la Punta. La ruta va ser dirigida per Caterina, una ex alumna del nostre col·legi. Va començar per presentar-se i explicar-nos en què consistiria aquesta ruta literària per la Soledat. A partir de diverses parades vam conèixer diferents llocs que a través de la literatura ens van fer aprendre i recordar la història del nostre barri.

Després ens trobam davant de l’antiga fàbrica, la qual va ser al seu dia la gran productora i distribuïdora de les sabates Goril·la. Com a característica, amb cada parell de sabates Goril·la, es regalava una pilota de goma verda. Al costat d’aquesta fàbrica n’hi ha una altra, la fàbrica de Can Ribes, davant d’ella vam proposar una sèrie de preguntes a partir de la lectura recitada pel nostre company Giovanni. Han explicat que aquesta fàbrica es dedicava a la producció de mantes, que va ser fundada el 1878 i es va tancar en 1959/1960.

Un cop acabades les preguntes ens varem dirigir a la Plaça dels Mínims, situada al costat de l’església del barri. L’Església s’anomena: Parròquia Nostra Senyora de la Soledat. Amb un estil neogòtic, va ser construïda l’any 1885. Després de parlar una mica sobre ella, ens vam dirigir a l’altra part del temple on vam poder observar la placa dedicada al rector Petro (lateral de la Rectoria). Posteriorment Caterina va explicar que hi havia també un carrer amb el seu nom. Però, qui va ser el rector Petro? Mn. Jeroni Petro Montserrat, va ser famós per la seva poesia popular i glosses, però sobretot va ser el primer rector de la parròquia de la Soledat. A continuació creuàrem el carrer del Rector Petro i ens dirigírem a la següent parada pel c / de les Ànimes. La nostra propera parada va ser el c/ de Mario Benedetti. Allà uns companys ens van recitar un poema de Benedetti, a més se’ns va preguntar dades sobre ell que una companya va respondre.

A causa del soroll, vam haver de canviar de lloc per seguir amb la nostra ruta literària.

Allà Caterina, ens va llegir un text sobre la música, del que significa el cant, el que transmet, etc .. Un cop va acabar de llegir, va començar una ronda de preguntes sobre el text: si cantàvem en alguna Coral, si volíem formar un cor, quina importància tenia la música, etc ..

Aprofitant el tema de la música, vam parlar una mica sobre els diferents gèneres que hi ha: merengue (en català, merenga), salsa, sarsuela, bacallà, rap, pop, etc ..

Ara, ens fixem en la rotonda de Can Blau, on fa anys hi havia una gran esplanada que era totalment inhabitable. Parlàrem sobre altres llocs com Can Valero, Can Capes, Can Pastilla, etc ..

Ens dirigim cap a la Plaça de Sant Francesc Xavier, on conversàrem de l’esport de la barriada de la Soledat: el patinatge artístic. Caterina, per finalitzar la ruta ens volia parlar una mica sobre l’esport de la nostra barriada. El patinatge va ser una modalitat destacada ja que la Soledat va ocupar durant molt temps els titulars dels diaris esportius de la premsa d’Espanya. En els anys 50 va ser un bon any per als patinadors palmesans, ja que disposaven de la pista de la plaça de Sant Francesc Xavier, en ella van oferir un seguit d’espectacles que superaven en molt a altres festivals.

En acabar l’explicació se’ns van fer preguntes pel que fa als esports, si patinam, que ens agradava fer, etc …

Aquí va finalitzar la nostra meravellosa ruta literària i ens van lliurar un diploma … però, què seria del dia del llibre sense llibres? Molt amablement ens van deixar escollir un llibre a cada un i ens el van regalar, va ser un detall molt bonic per la seva part, la ruta no va poder acabar millor.

Gràcies a Caterina per ajudar-nos a aprendre una mica més sobre la història del nostre barri, també a Margalida i la Laura per preparar-nos per a la ruta i a les persones que van ajudar a que el dia del llibre fos un gran èxit.

NOTICIA REDACTADA PER: Ana Fernández i Maritza Levy de 4t d’eso

ComparteixTweet about this on TwitterPrint this pageShare on FacebookEmail this to someone