EXCURSIÓ A ORIENT (5è i 6è de primària)

Els nins i nines de 5è i 6è de primària hem anat d’excursió a la Serra de Tramuntana, concretament a Orient, a una possessió que es diu”Comasema”

Ara us contarem allò que hem aprés.

En 2011, varen anomenar a la Serra , “patrimoni de la humanitat”. A la serra seria fàcil perdre’s però ens van ensenyar com orientar-nos: els troncs romputs tenen unes retxes i les línies més amples indiquen el “sud”, el tronc amb molsa indica el “nord” i amb un pal enterra i amb l’ajuda del sol i dividit per 2 indica el “nord”, i finalment amb la bruixola, està clar!!

A la serra, podem trobar molts arbres, arbusts i herbes. Entre els que hem vist està la “mata” i hem sabut que els seu fruit es diu “Llentiscla” i es pot treure oli d’ ell. També hem conegut el “càrritx”, una herba molt dura que serveix per moltes coses, però que talla molt segons com l’agafis. De les “Alzines” sabem que no creixen molt i s’ ajunten per fer ombra i donar humitat, en canvi els pins són més alts perquè cerquen el sol! De les “oliveres” us contarem que poden viure fins a 200 anys i els seu fruit ens dona oli.

Vam tenir l’oportunitat de conèixer la tafona que es conserva a les “Cases de Comasema” i ens van explicar com es feia l’oli antigament. Consta de tres fases: esclafar, premsar, triar.

Vam comprovar que la feines del camp eren molt dures i moltes d’elles les feien les dones. Allà ens van explicar que triaven unes 100 dones joves que feien feina de sol a sol, les dividien en grups de 25 (1 tall) l’encarregada era una dona que es deia “majorala” o “cabeçarà”vivien prop de la casa en un porxo totes juntes fins acabar la temporada.

La “madona de la casa tenia les funcions de : cuidar l’hort, fer el sopar als treballadors, cuidar del seu homo, organitzar les cases i servir als amos de la casa en tot al“o que desitgessin.

Les nines ja de ben joves ajudaven a les mares a escurar, rentar, cuidar els animals i anar a donar el menjar als homes que feien feina al camp.

Seria molt llarg escriure tantes i tantes coses com vam aprendre, però aquí us deixem unes quantes.

comasema-1 comasema-2 comasema-3

Alumnes de 5è i 6è, SANT VICENÇ DE PAÜL

ComparteixTweet about this on TwitterPrint this pageShare on FacebookEmail this to someone