EL CASTELL DE BELLVER (5è i 6è EP)

Els alumnes de 5è i 6è hem fet una visita al castell de Bellver i ens han explicat moltes coses, sobre la seva història la seva construcció i algunes costums…

Aquí us deixem algunes coses que ara sabem: El castell de Bellver és un castell d’estil gòtic català del principi del segle XIV situat a uns 2,5 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Palma, dalt d’un puig de devers 112 m. Té vistes panoràmiques damunt la ciutat, el seu port principal i el de Portopí, la serra de Tramuntana i el pla central de Mallorca, les quals li donen el nom (del català medieval “bell veer”).

El castell va fer al principi les funcions residencials per les quals fou construït, en temps dels reis Jaume II, Sanç i Jaume III de Mallorca. També hi va fer estada el rei Joan I, fugint de la pesta que atacava el continent (1394). Al s. XVII fou esporàdicament residència d’alguns virreis. Tanmateix, com a fortificació, va patir també diferents setges, el primer, l’any 1343, durant la campanya de reincorporació del regne de Mallorca a la Corona d’Aragó, per Pere el Cerimoniós; el següent, a l’any el 1391, durant la revolta contra el Call, i el darrer, l’any 1521, amb l’únic assalt de la seva història, durant la Segona Germania.

L’any 1408, el rei Martí l’Humà concedí la senyoria de Bellver a la cartoixa de Valldemossa, la qual des d’aleshores anomenà el castellà. L’any 1459, arribà a Mallorca el príncep de Viana per tal de prendre possessió dels castells de l’illa, d’acord amb el pacte amb son pare, Joan II que el feia senyor de Mallorca, però a la fi el rei no li concedí la senyoria ni li cedí el castell de Bellver.

Com a recinte tancat, des del s. XIV mateix es féu servir de presó, primer de la reina Violant i dels prínceps Jaume III i Elisabet i altres partidaris del rei Jaume III, després de la seva mort a la batalla de Lluchmajor (1349). El 1523, dels agermanats vençuts. El 1639, 1666 i 1667, de bandolers. Durant la guerra d’Ocupació, de botiflers, i, després de la victòria franco-espanyola, d’austriacistes. Al s. XIX, durant la guerra del Francès, de presos de la batalla de Bailén, i, després, de presos polítics, el primer i el més famós dels quals fou el ministre Gaspar Melchor de Jovellanos (18021808), que féu la primera descripció del castell i n’encarregà els primers plans i dibuixos, com també féu una descripció botànica i geològica del pinar circumdant i amb elles fundà el moviment conservacionista del patrimoni.

En 1229 en plena Conquesta de Mallorca, un cop derrotats els andalusins, l’exèrcit del rei Jaume I es dirigí cap a Madina Mayurqa per la serra de Portopí i des d’on actualment es troba el Castell de Bellver, Jaume I, digué de la Ciutat de Mallorca això:

 «E anam-nos-en a poc a poc tro sus a la serra de Portopí, e vim Mallorques, e sembla’ns la pus bella vila que anc haguéssem vista, jo ni aquells qui ab nós eren».

ComparteixTweet about this on TwitterPrint this pageShare on FacebookEmail this to someone