EL BARRI DE LA SOLEDAT, ÉS CA VOSTRA

Durant aquest any, els alumnes de 5è i 6è de l’escola hem treballat el barri de La Soledat, un barri ple de vida i d’història.

Moltes són les persones que ens han ajudat a conèixer els nostres voltants.

Entre elles, na Caterina Ramis, una persona entranyable que ens va acompanyar a una petita ruta, durant la qual, ens va anar explicant un munt de peculiaritats del nostre barri.

Vam fer quatre aturades; una a la plaça Sant Francesc Xavier, on hi havia l’antiga plaça de patinatge, inaugurada l’any 1957 i que a l’actualitat ja no existeix.

La segona aturada fou al final del carrer Ànimes, des d’on podíem veure “Can Blau”, avui un restaurant i antigament un hostatge, que servia de lloc de descans per a totes aquelles persones que arribaven a Palma. A prop d’allà, hi va haver la casa i convent dels frares “Mínims”, que provinent de Nàpols ens van dur aquesta verge que nosaltres venerem “ La verge de la Soledat”. Vingueren allà pel 1682 i s’establiren a les nostres terres.

La tercera aturada la vam fer a l’església. Fundada a l’any 1884-85 per Bartomeu Castell. El seu arquitecte fou Pere Alcántara Peña i és curiós, però és una rèplica de l’església de Santa Eulàlia.

A la placeta, ens va explicar, que les campanes tenen un nom: María de la Soledat, Josefa Francisca de Paula i Antonia Sebastiana Concepción!! Això és en record de les persones que van ajudar amb els seus donatius.

Finalment, arribam a una part també molt important de la nostra barriada, el carrer Brotad i la fàbrica de mantes de Can Ribes. Durant la guerra tingué molta d’importància perquè feia roba pels militars i també les mantes. Fins i tot, enviava els seus productes a Cuba i a Costa Rica. Va tancar l’any 1860 i fou una gran pèrdua per la gent del barri.

Na Caterina és una persona que coneix molt bé el barri i que gràcies a ella vam passar unes hores fantàstiques.

Ens va explicar moltes altres coses, com per exemple… Sabeu on és el carreró de l’aigua calenta? I que del que queda de la fàbrica ara volen convertir-ho en un lloc de trobada?

També ens va explicar el que va passar amb la palmera, aquella tan alta que tenien els Mínims al seu hort!

I que dins l’església hi ha un petit edifici…

Un dia continuarem aquestes rutes tan interessants! Però avui volem donar les GRÀCIES a totes les persones que ens han ajudat a estimar el barri, aquest lloc on vivim i que aprenem a estimar de cada vegada més.

ComparteixTweet about this on TwitterPrint this pageShare on FacebookEmail this to someone